Faster Hannas potatisbok
Boken är skriven av Anita Stjernlöf-Lund, 1998.
»Hanna Stjernlöf var kokerska på Stjernsfors herrgård utanför Uddeholm i Värmland större delen av sitt yrkesverksamma liv.
Där använde hon en litet häfte från 1918 med titeln 168 tillredningssätt av potatis som blivit utgångspunkt för denna bok.«
klicka på denna länk så får du veta lite mer om boken >>>
Här kommer tre recept ur boken då den kan vara mycket svår att få tag på:
Det första är nog så viktigt:
Kokt potatis
Koka potatisen med så mycket saltat vatten att det nätt och jämnt står över den. Lyft av kastrullen och häll bort vattnet så fort skalen börjar spricka. Lägg därefter en grov handduk över potatisen och ställ den vid sidan av plattan tills den är färdig och alldeles torr. En huvudregel vid potatiskokning är att inte använda mer vatten än som behövs och att inte låta potatisen ligga kvar i vattnet ett enda ögonblick, sedan den blivit kokt.
Och ett recept till:
Lagerbladspotatis
Stek finskuren lök i smör och tillsätt därpå vatten, salt, vitpeppar och några lagerblad. Koka potatisen i denna sås med tillsats av litet ättika.
Vi får väl ha något till kaffet också?
Potatiskaka med mandel
Mal 7 deciliter skala, halvkokt potatis i köttkvarn. Vispa 3 ägg, 3 deciliter grädde och 6 matskedar smält smör. Tillsätt 1 deciliter mald sötmandel och 2 malda bittermandlar. Smaka av med socker och salt. Rör massan väl och lägg i smord bröad form. Grädda i medelvarm ugn ca 1/2 timme.
Lycka till
Kommentarer
Trackback