Potatis - fint som vin
Från Nytt om forskning nummer 3 2008
Provsmakning av potatis är något nytt. I vanliga fall beskrivs potatis bara utifrån kriteriet mjölig eller fast. Men olika potatissorter kan ha ”en smak av smör, örter och muskotnöt” eller ”en kärv doft av jord och syra”, detta visar forskaren Tim Nielsen i ett projekt finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning.
Ett nytt sätt att presentera potatis för riktiga finsmakare har tagits fram av forskaren Tim Nielsen vid SIK – Institutet för Livsmedel och bio- teknik. Nielsen har tillsammans med sin forskargrupp undersökt den kemiska sammansättningen av doft- ämnen i olika sorters potatis.
Samtidigt har en smakpanel beskrivit de olika sorterna med smak- och doftord liknande de beskrivningar vi är vana att se i samband med vi- ner. Potatissorten ’Red Baron’ fick till exempel beskrivningen ”en mörkgul, halvfast och krämig potatis med lukt av gräs och skog samt smak av smör, örter och muskotnöt”.
Resultaten ger potatisbranschen möjlighet att profilera olika potatis- sorter och öka kundernas intresse för vilken sorts potatis de köper. Potatisarna provodlades både på en sandjord och på en mulljord. Den största skillnaden var att mulljords- potatisen upplevdes som mjöligare medan potatis från sandjord blev gulare.
För mer information: Tim Nielsen, SIK – Institutet för Livsmedel och bioteknik, tel 046-286 88 23, e-post [email protected]
Projekt: H0642012 Inverkan av sort och jordmån på potatisars arom.
Tillbaka till Föredrag och provsmakning >>>
Provsmakning av potatis är något nytt. I vanliga fall beskrivs potatis bara utifrån kriteriet mjölig eller fast. Men olika potatissorter kan ha ”en smak av smör, örter och muskotnöt” eller ”en kärv doft av jord och syra”, detta visar forskaren Tim Nielsen i ett projekt finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning.
Ett nytt sätt att presentera potatis för riktiga finsmakare har tagits fram av forskaren Tim Nielsen vid SIK – Institutet för Livsmedel och bio- teknik. Nielsen har tillsammans med sin forskargrupp undersökt den kemiska sammansättningen av doft- ämnen i olika sorters potatis.
Samtidigt har en smakpanel beskrivit de olika sorterna med smak- och doftord liknande de beskrivningar vi är vana att se i samband med vi- ner. Potatissorten ’Red Baron’ fick till exempel beskrivningen ”en mörkgul, halvfast och krämig potatis med lukt av gräs och skog samt smak av smör, örter och muskotnöt”.
Resultaten ger potatisbranschen möjlighet att profilera olika potatis- sorter och öka kundernas intresse för vilken sorts potatis de köper. Potatisarna provodlades både på en sandjord och på en mulljord. Den största skillnaden var att mulljords- potatisen upplevdes som mjöligare medan potatis från sandjord blev gulare.
För mer information: Tim Nielsen, SIK – Institutet för Livsmedel och bioteknik, tel 046-286 88 23, e-post [email protected]
Projekt: H0642012 Inverkan av sort och jordmån på potatisars arom.
Tillbaka till Föredrag och provsmakning >>>
Kommentarer
Trackback