Potatisboken, odling och recept
I första delen av boken finns en detaljerad genomgång av allt från förberedelse av potatislandet, hur potatisen ska sättas och skördas. Och förvaras:
"God hållbarhet och god kvalitet uppnås om man ser till
att skörda i torrt och vackert väder,
att inte skada knölarna,
att torka potatisen genast efter upptagningen,
att hålla en temperatur på 15 grader i en till två veckor efter upptagningen,
att därefter hålla en förvaringstemperatur på ungefär + 4 grader,
att ventilera förvaringsutrymmet,
att inte utsätta potatisen för ljus."
Och sedan finns det en hel del om hur potatisen kan användas i köket. Jag tar ett recept.
"Sufflépotatis
Baka potatisarna 3/4-mjuka och ta dem ur ugnen. Gröp ur 3/4 av innanmätet och rör det med 1/2 dl vispgrädde, 20 g smör, 1 äggula och 2 msk finklippt dill. Smaksätt med salt. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ned den försiktigt.
Fyll potatisarna med blandningen och grädda i ugnen tills sufflén lyfter sig."
På annan plats står det att bakad potatis kan vara Magnum Bonum, så det gäller väl även i detta recept.
Leif
"God hållbarhet och god kvalitet uppnås om man ser till
att skörda i torrt och vackert väder,
att inte skada knölarna,
att torka potatisen genast efter upptagningen,
att hålla en temperatur på 15 grader i en till två veckor efter upptagningen,
att därefter hålla en förvaringstemperatur på ungefär + 4 grader,
att ventilera förvaringsutrymmet,
att inte utsätta potatisen för ljus."
Och sedan finns det en hel del om hur potatisen kan användas i köket. Jag tar ett recept.
"Sufflépotatis
Baka potatisarna 3/4-mjuka och ta dem ur ugnen. Gröp ur 3/4 av innanmätet och rör det med 1/2 dl vispgrädde, 20 g smör, 1 äggula och 2 msk finklippt dill. Smaksätt med salt. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ned den försiktigt.
Fyll potatisarna med blandningen och grädda i ugnen tills sufflén lyfter sig."
På annan plats står det att bakad potatis kan vara Magnum Bonum, så det gäller väl även i detta recept.
Leif
Kommentarer
Trackback