Tyskt potatisbröd och Potatisvåfflor med mandel

Recept från: 62 sätt att baka bröd och kakor av potatis:
Tyskt potatisbröd
Av 500 gram kokt, riven potatis, 25 - 30 gram jäst, 500 gram rågsikt, något salt och 1/4 liter ljum mjölk arbetar man på vanligt sätt en deg, som får jäsa på varmt ställe. Därefter formar man av degen avlånga bröd, som ställas på plåtar att ånyo jäsa upp. När bröden jäst tillräckligt, penslas de över med mjölk och gräddas i ej alltför varm ugn.
Potatisvåfflor
1/4 kg. kokt, fint riven potatis blandas med 50 gram smör och 2 äggulor, som man rört väl tillhopa, något salt och 2 äggvitor, som man blandat i 5 matskedar söt grädde. Skulle smeten bliva för tjock, behöver man endast tillsätta något mera grädde. Ett varmt våffeljärn bestrykes med smör och på den undre sidan lägger man 1 sked av våffelmassan, trycker till järnet och gräddar våfflorna på båda sidor.
Bonusrecept:
Potatisvåfflor med mandel
100 gram smält smör röres, tills det blir vitt, då man i detsamma blandar 5 äggulor, en och en, 100 gram finstött eller finmalen, skalad sötmandel, 100 gram socker, 1 tesked vaniljsocker, 100 gram torrt potatismjöl, 1 kaffekopp söt grädde och 3 till hårt skum slagna äggvitor.
Våfflorna gräddas på vanligt sätt, beströs med socker eller bestrykas med marmelad och serveras till kaffe eller te.
I mars, 25, är det våffeldagen så det finns lite tid att träna.
Leif
Kommentarer
Trackback