Matsedel

Här finns ett exempel på hur en matsedl kan se ut. Den kommer från Gnosjö

Klicka, läsa och njut >>>

Tevekocken är potatisvän

Tv-kocken Niklas Ekstedt slår ett slag för en knöl som är lätt att älska. Han bjuder på potatisprovning tillsammans med Bitte och Bertil, odlare i Viken på Kullahalvön. Och visst är det lika roligt och lärorikt att prova potatis som vin eller olivolja.

 

Läs hela artikeln i Allt om Mat, klicka här >>>

 

 


Föredrag och provsmakning

Har varit i väg i dag och hämtat några spännande potatissorter som jag kommer att visa upp på Stadsbiblioteket i Hässleholm på söndag 29/11 15.15.

och så kommer jag att bjuda på:

Mimi "Körsbärspotatis"
Mimi är en helt ny typ av potatis. Sorten ger många små runda potatisar och kallas därför även Körsbärspotatis. Mimi är utmärkt att rosta hel i ugn eller serveras i olika sallader. Mimi är framtagen i Skottland och registrerades år 2002. Resistent mot potatiskräfta.



Nästa gång vi kan ses är på Kvantum i Hässleholm, lördag 4/12 mellan 15 och 18.

Då blir det smakprover på flera olika sorters kokt potatis för att utröna vilka smaker en potatis faktiskt innehåller. Nyfiken? Läs mer >>>

Arran Victory
Arran Victory en relativt högavkastande sort som dock tar tid på sig att utveckla full skörd. Sorten är mycket mjölig och är en perfekt mospotatis. Arran Victory är framtagen i Skottland och registrerades år 1918. Resistent mot potatiskräfta.

British Queen – Snöboll
British Queen är en sommarpotatis som odlas mycket på Irland, men där kallas den bara för Queen. Sorten är mycket mjölig och vit. I Sverige odlas sorten under namnet Snöboll. British Queen ger runda knölar. British Queen är framtagen i Skottland och registrerades år 1894.

Highland Burgundy Red
Highland Burgundy Red är en riktig raritet. Sorten är helt genomfärgad ceriseröd och innehåller mycket antioxidanter. Highland passar utmärkt att fritera eller gör mos av. Highlands ursprung är något osäker men sorten serverades 1936 på Savoy vid en festmåltid för hertigen av Burgundy.

Shetland Black
Köttet har en svart ring.


Leif

Danskar pressar potatisodlare

I dagens, 24/11, 2009 , Kristianstadsbladet kan vi läsa om danskar som presser ptatisodlare.

Läs hela artikeln >>>


Gösta Larssons mekaniska

Artikel i Kristianstadsbladet >>>

Hur smakar potatis?

Finns det möjlighet att smaka en doft av skog, smör och nötter i King Edward?

Kom till Kvantum i Hässleholm 4 december 15- 18 och provsmaka!

Under några timmar kommer jag att prata om potatisen som delikatess och låta dig provsmaka några olika sorter.

Kvantum har många olika sorters potatis, inte bara mjöliga och fasta. Här finns Amandine, Cherrie, Laura och många många fler.

Leif Börje-Frid



Läs här >>>

Artiklar om När-orden

Sydsvenskan, 20/11 2009, EU stoppar kampanj för närproducerat >>>

Sydsvenskan, 20/11 2009, Närhet har svårt att slå storlek >>>

Svenska Dagbladet, 17/10 2009, Framgång för närodlat >>>

Sydsvenska dagbladet, 20/11 2009, EU stoppar kampanj för närproducerat >>>



Föredrag om potatis


Intresset för vår förstudie om potatis har spridit sig. På skyltsöndagen ska jag prata om potatis i stadsbiblioteket i Hässlehom.

Leif

Skyltsöndag på Kulturhuset

Söndag 29 november kl. 13-17


är Kulturhus och Bibliotek Öppet


På biblioteket:

  • Kl 14.00 Per-Åke Fredriksson Så släktforskar du. Bildspel
  • Kl 15.15 Leif Börje-Frid En folkkär knöl. Om potatis. Kom och provsmaka körsbärspotatis!
  • Vinterboken för vuxna Läs fem böcker, skriv ett kort omdöme och lämna på biblioteket. I gengäld får du välja en nyutkommen bok. Sista inlämningsdag 27 februari
  • Försäljning av utgallrade böcker och tidskrifter | Julkortspyssla med Europa direkt Skicka en hälsning till en vän i Europa

I entréhallen: Röda Korset Kupan, UNICEF, Göinge hembygds- och Släktforskarförening, Piratensällskapet, Astrid Heinsen När prästen kom till Sörby



Tips för kokning av potatis

Fick ett tips av en dam när det gäller att koka potatis. Det bästa är att dela dem på längden, om de behöver delas, potatisen håller bättre samman vid kokning.

Leif



Potatisidéer



Forsberg, Pia, Gustafsson, Henke, Potatisboken, Forsbergs skola, 2007.

 

Beställde en bok om potatis över Internet, potatisboken heter den. Tredje boken med just titeln Potatisboken.

 

Aningslöst öppnar jag boken för att se vilka recept jag hittar här. Jag har ju redan flera böcker med recept. Hur många kan det finnas egentligen? Även om potatis har nästan oändliga möjligheter måste de ju ta slut någon gång.

 

På första uppslaget ser jag en potatis, några böcker och en bibel. Potatisen håller dem på plats.

 

Slår ihop boken och tittar på framsidan.

 

Potatisboken – 100 potatisidéer.

 

Inga recept alltså. idéer.

 

Potatis kan alltså fungera som bokstöd och 99 andra idéer.

 

Är du intresserad?

 

Klicka här >>> så kommer du till Forsbergs skola och kan beställa Potatisboken. Oumbärlig för dem som har allt och för de som har humor.


Leif

 


Hannas knölar

Hanna Biljer har under många år odlat olika sorters potatis, så många sorter att hon med tiden blivit en riktig ”potatiskännare”! Potatisarna i hennes odling bär många namn, några lokala som ”Gullan från Lerdala” och ”Gusten från Älgarås”, andra mera kända sorter som ”Ameriker” och ”Snöboll”. Potatis är en del av vårt ”närande” kulturarv och de gamla sorterna har egenskaper som kan vara väl värda att bevara till eftervärlden! Bara en sådan sak att potatis kan smaka väldigt olika. Vem tänker på det när vi köper snabbköpets anonyma potatisar i påse eller låda? Möjligen anges att potatisen är ”fast” eller ”mjölig”, vem tänker då på att inom en enda potatis döljer sig en hel liten knölig personlighet?

Läs mer >>>

Biskop Esaias Tegnér

Freden, vaccinet och potatisen brukar nämnas som några viktiga orsaker till emigrationen och den kraftiga befolkningstillväxten under 1800-talet.

Läs mer >>>

En förstudie om potatis

 

Potatis som levebröd

 

Vi, en arbetsgrupp inom Skånes Näringslivsarkiv (SNA) Nordöstra gruppen, har av Leader beviljats pengar till en förstudie om ”potatisen - dess framtid och möjligheter att bidraga till landsbygdens utveckling”. Projektet innebär också att i viss mån blicka bakåt i historien för att hämta inspiration för entreprenörer och andra som vill utveckla potatisen odlings- och marknadsmässigt.

 

Potatisodling har under lång tid varit en viktig näring i nordöstra Skåne och här finns kompetens och stora industriella investeringar gjorda. Potatis har också varit en viktig ingrediens i folkhushållet. Men vilken framtid har potatisen för matsedeln och för industrin?

 

Ett framtid projekt kan innehålla frågeställningar som:

 

Vilken framtid har potatisen generellt?

Vad behövs för att skapa en guldålder för potatisen?

Forskning – hur har forskning bedrivits och hur kan eller bör den förändras?

Hur är den allmänna attityden till och värdering av potatis?

 

Projektet omfattar Leader Skånes Ess´ område alltså Kristianstad – Bromölla – Osby – Östra Göinge kommuner. Arbetsgruppen vänder sig med detta introduktionsbrev till ett antal ”potatisintresserade” företag, enskilda och institutioner inom området för att få del av Era synpunkter och önskemål men också för att närmare förklarar våra intentioner.

 

Om några dagar kommer Leif Börje Frid, (070 69 165 71) som genomför förstudien att ringa upp och förhoppningsvis för möjlighet till ett personligt sammanträffande för diskussion i denna fråga.

 

Med vänlig hälsning

Arbetsgruppen ”Potatis som levebröd”

Gunnar Ahlström, Sven Jensén, Jan Sebass, Sverker Erlansson

 

 

 

 

 

 

 


Skolmatens vänner

Stor efterfrågan på närproducerad skolmat

Enligt en ny undersökning har kommunala kostchefer en stark önskan om att köpa svensk och närproducerad skolmat. Det anses viktigt att känna till skolmatens ursprung. Men kostcheferna vet inte idag var skolmaten kommer ifrån och ser hinder i lagen för att köpa närproducerat, enligt studien.

Läs mer >>>

RSS 2.0